- sinds 1812 -

De rijke historie van Donkelsgoed

Aan de Wellinkhofweg 14 te Terwolde ligt boerderij “Donkelsgoed”. De oude hoeve met rieten wolfsdak en jaartalankers ‘1812’, heeft sinds 1971 de status van rijksmonument.

Naast de historische boerderij bestaat het complex uit een bakhuisje, een varkensschuur, een moderne loods en een modern woonhuis. In de jaren zeventig is de oude hoeve volledig in gebruik genomen als veestalling. De familie Bluemink is toen in het nieuwe woonhuis gaan wonen.

2016: De boerderij staat inmiddels een aantal jaren leeg. De bouwkundige staat is slecht; een rapport van de monumentenwacht toont aan dat er snel iets moet gebeuren. Dit rapport kunt u hieronder downloaden.

Om het behoud van de historische boerderij te waarborgen, wil de familie Bluemink de boerderij graag herontwikkelen. Omdat het belangrijk is dat bij herontwikkeling de historische waarden van de boerderij worden gerespecteerd en zo mogelijk versterkt, heeft de familie opdracht gegeven aan Gelders Genootschap om een bouw- en cultuurhistorische verkenning uit te voeren. Het voorliggende rapport is het resultaat van dit onderzoek.

De nadruk van het onderzoek ligt op de oude hallehuisboerderij. Omdat de waarden van dit monument vooral tot hun recht komen wanneer het pand is opgenomen in een passende, betekenisvolle omgeving, zijn ook de andere opstallen en de erfaanleg bekeken.

De verkenning geeft inzicht in de bouwhistorische en monumentale waarden van het boerenerf. De resultaten van het onderzoek verschaffen inzicht in de mogelijkheden en daarmee aanknopingspunten voor een nieuwe, positieve toekomst van het complex.

Na een zoektocht naar financiële dekking kon het project van start gaan in maart 2020. Een subsidie van de provincie Gelderland maakte het mogelijk om de restauratie en herbestemming van de boerderij te starten.

Een kleine sfeerimpressie

Klik op de foto voor een vergroting. In het bouwkundig rapport hieronder staan meer foto’s.

pijl
pijl

Historisch rapport

Wilt u nog meer weten over de historie van Donkelsgoed? Download hieronder het volledige historische rapport.

In en rondom onze schitterend gerestaureerde monumentale boerderij kunt u met uw team een zakelijke meeting boeken, waarbij we naar wens een passend arrangement kunnen bieden. In deze rustige landelijke omgeving komt u in een totaal andere sfeer dan u wellicht gewend bent op uw bedrijfslocatie, zodat u ver weg van de dagelijkse hectiek een geslaagde teambijeenkomst kunt beleven.

Vergaderlocatie

Meer informatie
© 2024 Donkelsgoed | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Realisatie Sieronline B.V.